Pyszne i zdrowe przepisy na dania z makaronem bez mięsa

Zdrowy makaron w wersji bezmięsnej

Dania z makaronem często są niezwykle kaloryczne. W niejednym przepisie znajdziemy również dość sporo mięsa. Czy zatem zdrowa i lekka dieta oraz ograniczenie produktów zwierzęcych wykluczają makarony z menu? Nic takiego! Wystarczy sięgnąć po przepisy bogate w warzywa, zioła i mnóstwo przypraw.

Obiad z makaronem częścią zdrowej diety

Eksperymentować można również z rodzajem makaronu. Więcej wartości odżywczych dostarczy wersja pełnoziarnista. Coraz częściej spotkać też można makarony ze strączków. Podkręcą one smak każdej potrawy. Oto przykładowe dania z makaronem bez mięsa, które zachwycą podniebienie. 

Makarony bez mięsa – wersja z kremowym sosem szpinakowym

Szpinak jest niezwykle zdrowy, jednak nie każdy przepada za jego smakiem. W przepisie na makaron ze szpinakiem nabiera on jednak niezwykłej lekkości. Samo danie zaś staje się doskonałym pomysłem na obiad.

Składniki potrzebne do wykonania 2 porcji makaronu ze szpinakiem:

  • 150 makaronu (doskonale sprawdzi się penne i świderki),
  • 150 gram mrożonego (rozdrobnionego) lub świeżego szpinaku,
  • około 1/3 śmietany 30%,
  • tarty parmezan lub ulubiony ser żółty,
  • przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany, 3 małe ząbki czosnku,
  • łyżka oleju.

Wykonanie dania obiadowego krok po kroku:

  • Szpinak wyciągnąć i odstawić do odmrożenia. W przypadku świeżej wersji warzywa należy zblendować je na gładką masę.
  • Na patelni rozgrzać olej i dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.
  • Gdy czosnek się zeszkli, dodać szpinak, sól, pieprz i czosnek granulowany i dokładnie wymieszać.
  • W tym samym czasie ugotować makaron w osolonej wodzie i odcedzić.
  • Do masy ze szpinaku dodać śmietankę i lekko zamieszać.
  • Na talerze wyłożyć porcję makaronu oraz porcję szpinaku. Całość posypać ulubionym startym serem.

W przepisie użyta została śmietanka 30%, jednak z powodzeniem zastąpić można ją mniej kaloryczną wersją. Sprawdzi się nawet gęsty jogurt naturalny. Makaron ze szpinakowym sosem wyjdzie przepyszny w każdej wersji.

Przepis na dania z makaronem bez mięsa – pomidorowe spaghetti

Spaghetti to pomysł na obiad, który zna chyba każdy. W tradycyjnej wersji kluczową rolę odgrywa jednak mięso mielone. Jak więc przygotować obiad w wersji bez mięsa?

Składniki potrzebne do wykonania 2 porcji spaghetti bez mięsa:

  • 150 gram makaronu spaghetti,
  • puszka (400g) krojonych pomidorów bez skórki,
  • 1 średnia papryka,
  • 1 średnia cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 mała marchewka,
  • łyżka oleju,
  • pół łyżeczki cukru,
  • przyprawy: sól, pieprz, oregano, słodka papryka,
  • parmezan lub ulubiony ser żółty (starty),
  • liście bazylii do dekoracji.
Danie z makaronem bez mięsa
Źródło: Pexels.com

Wykonanie dania obiadowego krok po kroku:

  • Cebulę posiekać drobno, czosnek przepuścić przez praskę. Marchewkę i paprykę pokroić w kostkę.
  • Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę i czosnek i smażyć aż do zeszklenia składników.
  • Do zeszklonej cebuli i czosnku dodać pomidory z puszki i wsypać cukier. Po chwili dodać przyprawy wedle smaku.
  • Ściągnąć patelnię z sosem pomidorowym z ognia i zostawić do ostygnięcia.
  • Sos pomidorowy dokładnie zblendować i przelać z powrotem na patelnię.
  • Wsypać marchew oraz paprykę do sosu pomidorowego i gotować na małym ogniu aż do miękkości warzyw.
  • Makaron ugotować w osolonej wodzie.
  • Porcję makaronu polać sosem i posypać startym serem. Całość przyozdobić listkami bazylii.

Makaron z białym serem i chrupiącymi pieczarkami

Makarony bez mięsa to dania, które wciąż mogą być pożywne i sycące. Wystarczy zadbać o obecność innych wartościowych składników. Bardzo prostym i szybkim do zrobienia obiadem bez mięsa jest makaron z serem białym i pieczarkami. Jak wygląda przepis na to danie?

Produkty potrzebne do wykonania 2 porcji makaronu z serem i pieczarkami:

  • 150 gram dowolnego makaronu,
  • kostka (200g) kruchego twarogu,
  • 250 gram pieczarek,
  • 1 średnia cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 3 łyżki oleju,
  • sól, pieprz.

Wykonanie dania obiadowego krok po kroku:

  • Cebulę drobno posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. Pieczarki pokroić w kostkę, twaróg pokruszyć do miski.
  • Olej rozgrzać na patelni, dodać cebulę, czosnek, smażyć kilka minut do zeszklenia produktów.
  • Na patelnię dodać pieczarki, sól, pieprz i smażyć aż do momentu uzyskania przez nie złotego koloru.
  • W tym samym czasie makaron ugotować w osolonej wodzie i przecedzić.
  • Do miski z twarogiem przełożyć makaron i dodać resztę produktów z patelni.
  • Całość dokładanie wymieszać.

Warzywna zapiekanka z makaronem i sosem serowym

Makaron to produkt bardzo często widniejący w przepisach na zapiekanki. Idealnym pomysłem na obiad jest zapiekanka makaronowa z warzywami oraz gęstym sosem serowym. Jak wykonać taką zapiekankę?

Składniki potrzebne do wykonania warzywnej zapiekanki z makaronem:

  • paczka ulubionego makaronu (400g),
  • 1 cukinia,
  • 1 mały brokuł,
  • pół kilo pieczarek,
  • 1 mały bakłażan,
  • 200 gram gęstego jogurtu greckiego,
  • 250 ml mleka,
  • 100 ml śmietanki 30%,
  • 2 łyżki mascarpone,
  • 30 dag ulubionego sera żółtego,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 łyżka oleju,
  • przyprawy: sól, pieprz biały, czosnek granulowany, gałka muszkatołowa.

Wykonanie dania obiadowego krok po kroku:

  • Cukinie oraz bakłażana dokładnie umyć, pokroić na plastry, posolić i podsmażyć z dwóch stron na patelni.
  • Pieczarki obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle.
  • Brokuł podzielić na różyczki i ugotować w osolonej wodzie.
  • Do garnka włożyć jogurt, śmietanę oraz mleko. Całość podgrzewać cały czas mieszając, jednak nie gotować. Jak składniki się połączą dodać mascarpone oraz większość startego sera. Doprawić przyprawami wedle smaku.
  • Makaron ugotować al dente.
  • Do naczynia żaroodpornego przełożyć makaron oraz dodatki i lekko wymieszać. Całość zalać sosem i posypać resztką sera.
  • Piec w temperaturze około 200 stopni (góra-dół) około pół godziny.

Makaron jako składnik wielu sałatek z warzywami

Makaron to produkt, który doskonale odnajduje się w wielu przepisach obiadowych. Jeśli nie mamy pomysłu na obiad, a do tego nie dysponujemy dużą ilością czasu, warto postawić na sałatki. Ugotowany al dente makaron z powodzeniem zmieszać można z większością warzyw. Ulubione warzywne kombinacje z makaronem wystarczy doprawić i zmieszać z jogurtem oraz odrobiną majonezu, aby cieszyć się pełnowartościowym posiłkiem.

Eksperymenty mile widziane

Makaron to niezbędny element w kuchni większości Polaków. Jego uniwersalność sprawia, że w dowolnej chwili możemy wyczarować przepyszny obiad, posiłkując się tylko kilkoma dodatkami. Warto mieć więc jego zapas w swoich szafkach.