Pyszne i zdrowe przepisy na dania z makaronem bez mięsa
Dania z makaronem często są niezwykle kaloryczne. W niejednym przepisie znajdziemy również dość sporo mięsa. Czy zatem zdrowa i lekka dieta oraz ograniczenie produktów zwierzęcych wykluczają makarony z menu? Nic takiego! Wystarczy sięgnąć po przepisy bogate w warzywa, zioła i mnóstwo przypraw.
Obiad z makaronem częścią zdrowej diety
Eksperymentować można również z rodzajem makaronu. Więcej wartości odżywczych dostarczy wersja pełnoziarnista. Coraz częściej spotkać też można makarony ze strączków. Podkręcą one smak każdej potrawy. Oto przykładowe dania z makaronem bez mięsa, które zachwycą podniebienie.
Makarony bez mięsa – wersja z kremowym sosem szpinakowym
Szpinak jest niezwykle zdrowy, jednak nie każdy przepada za jego smakiem. W przepisie na makaron ze szpinakiem nabiera on jednak niezwykłej lekkości. Samo danie zaś staje się doskonałym pomysłem na obiad.
Składniki potrzebne do wykonania 2 porcji makaronu ze szpinakiem:
- 150 makaronu (doskonale sprawdzi się penne i świderki),
- 150 gram mrożonego (rozdrobnionego) lub świeżego szpinaku,
- około 1/3 śmietany 30%,
- tarty parmezan lub ulubiony ser żółty,
- przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany, 3 małe ząbki czosnku,
- łyżka oleju.
Wykonanie dania obiadowego krok po kroku:
- Szpinak wyciągnąć i odstawić do odmrożenia. W przypadku świeżej wersji warzywa należy zblendować je na gładką masę.
- Na patelni rozgrzać olej i dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.
- Gdy czosnek się zeszkli, dodać szpinak, sól, pieprz i czosnek granulowany i dokładnie wymieszać.
- W tym samym czasie ugotować makaron w osolonej wodzie i odcedzić.
- Do masy ze szpinaku dodać śmietankę i lekko zamieszać.
- Na talerze wyłożyć porcję makaronu oraz porcję szpinaku. Całość posypać ulubionym startym serem.
W przepisie użyta została śmietanka 30%, jednak z powodzeniem zastąpić można ją mniej kaloryczną wersją. Sprawdzi się nawet gęsty jogurt naturalny. Makaron ze szpinakowym sosem wyjdzie przepyszny w każdej wersji.
Przepis na dania z makaronem bez mięsa – pomidorowe spaghetti
Spaghetti to pomysł na obiad, który zna chyba każdy. W tradycyjnej wersji kluczową rolę odgrywa jednak mięso mielone. Jak więc przygotować obiad w wersji bez mięsa?
Składniki potrzebne do wykonania 2 porcji spaghetti bez mięsa:
- 150 gram makaronu spaghetti,
- puszka (400g) krojonych pomidorów bez skórki,
- 1 średnia papryka,
- 1 średnia cebula,
- 3 ząbki czosnku,
- 1 mała marchewka,
- łyżka oleju,
- pół łyżeczki cukru,
- przyprawy: sól, pieprz, oregano, słodka papryka,
- parmezan lub ulubiony ser żółty (starty),
- liście bazylii do dekoracji.
Wykonanie dania obiadowego krok po kroku:
- Cebulę posiekać drobno, czosnek przepuścić przez praskę. Marchewkę i paprykę pokroić w kostkę.
- Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę i czosnek i smażyć aż do zeszklenia składników.
- Do zeszklonej cebuli i czosnku dodać pomidory z puszki i wsypać cukier. Po chwili dodać przyprawy wedle smaku.
- Ściągnąć patelnię z sosem pomidorowym z ognia i zostawić do ostygnięcia.
- Sos pomidorowy dokładnie zblendować i przelać z powrotem na patelnię.
- Wsypać marchew oraz paprykę do sosu pomidorowego i gotować na małym ogniu aż do miękkości warzyw.
- Makaron ugotować w osolonej wodzie.
- Porcję makaronu polać sosem i posypać startym serem. Całość przyozdobić listkami bazylii.
Makaron z białym serem i chrupiącymi pieczarkami
Makarony bez mięsa to dania, które wciąż mogą być pożywne i sycące. Wystarczy zadbać o obecność innych wartościowych składników. Bardzo prostym i szybkim do zrobienia obiadem bez mięsa jest makaron z serem białym i pieczarkami. Jak wygląda przepis na to danie?
Produkty potrzebne do wykonania 2 porcji makaronu z serem i pieczarkami:
- 150 gram dowolnego makaronu,
- kostka (200g) kruchego twarogu,
- 250 gram pieczarek,
- 1 średnia cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 3 łyżki oleju,
- sól, pieprz.
Wykonanie dania obiadowego krok po kroku:
- Cebulę drobno posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. Pieczarki pokroić w kostkę, twaróg pokruszyć do miski.
- Olej rozgrzać na patelni, dodać cebulę, czosnek, smażyć kilka minut do zeszklenia produktów.
- Na patelnię dodać pieczarki, sól, pieprz i smażyć aż do momentu uzyskania przez nie złotego koloru.
- W tym samym czasie makaron ugotować w osolonej wodzie i przecedzić.
- Do miski z twarogiem przełożyć makaron i dodać resztę produktów z patelni.
- Całość dokładanie wymieszać.
Warzywna zapiekanka z makaronem i sosem serowym
Makaron to produkt bardzo często widniejący w przepisach na zapiekanki. Idealnym pomysłem na obiad jest zapiekanka makaronowa z warzywami oraz gęstym sosem serowym. Jak wykonać taką zapiekankę?
Składniki potrzebne do wykonania warzywnej zapiekanki z makaronem:
- paczka ulubionego makaronu (400g),
- 1 cukinia,
- 1 mały brokuł,
- pół kilo pieczarek,
- 1 mały bakłażan,
- 200 gram gęstego jogurtu greckiego,
- 250 ml mleka,
- 100 ml śmietanki 30%,
- 2 łyżki mascarpone,
- 30 dag ulubionego sera żółtego,
- 1 łyżka masła,
- 1 łyżka oleju,
- przyprawy: sól, pieprz biały, czosnek granulowany, gałka muszkatołowa.
Wykonanie dania obiadowego krok po kroku:
- Cukinie oraz bakłażana dokładnie umyć, pokroić na plastry, posolić i podsmażyć z dwóch stron na patelni.
- Pieczarki obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle.
- Brokuł podzielić na różyczki i ugotować w osolonej wodzie.
- Do garnka włożyć jogurt, śmietanę oraz mleko. Całość podgrzewać cały czas mieszając, jednak nie gotować. Jak składniki się połączą dodać mascarpone oraz większość startego sera. Doprawić przyprawami wedle smaku.
- Makaron ugotować al dente.
- Do naczynia żaroodpornego przełożyć makaron oraz dodatki i lekko wymieszać. Całość zalać sosem i posypać resztką sera.
- Piec w temperaturze około 200 stopni (góra-dół) około pół godziny.
Makaron jako składnik wielu sałatek z warzywami
Makaron to produkt, który doskonale odnajduje się w wielu przepisach obiadowych. Jeśli nie mamy pomysłu na obiad, a do tego nie dysponujemy dużą ilością czasu, warto postawić na sałatki. Ugotowany al dente makaron z powodzeniem zmieszać można z większością warzyw. Ulubione warzywne kombinacje z makaronem wystarczy doprawić i zmieszać z jogurtem oraz odrobiną majonezu, aby cieszyć się pełnowartościowym posiłkiem.
Eksperymenty mile widziane
Makaron to niezbędny element w kuchni większości Polaków. Jego uniwersalność sprawia, że w dowolnej chwili możemy wyczarować przepyszny obiad, posiłkując się tylko kilkoma dodatkami. Warto mieć więc jego zapas w swoich szafkach.
Ogólnie jestem miłośniczką makaronów! Zwłaszcza tych w wersji z warzywami 😀 Dzięki za ciekawe przepisy 🙂